keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Stephen King: Kuulolla

Olen lukenut lähes kaikki Stephen Kingin kirjoittamat kirjat karmeimmasta tarinasta kirjoittamisoppaaseen. Aina välillä toivoin etten olisi lukenut - jos jonkun niin Kingin kirjat aiheuttavat painajaisia!
Usein kyseisen kirjoittajan kauhutarinat kulkevat samaa linjaa: ensin pohjustetaan tarinaa. Ja sitä on sitten pohjustettukin ja lukija tutustutettu päähenkilöön parhaillaan (pahimmillaan?) muutaman sadan sivun verran... Kunnes ovat alkaneet ne 50 sivua joitten jälkeen iskevät painajaiset! Mutta niiden takia on jaksanut lukea "alkulöpinät" eikä jää kirjan suljettua ollenkaan huono maku suuhun.
Ja sitten vuonna 2008 ilmestynyt Kuulolla. Täysin eri kaavalla kirjoitettu kuin aiemmat alkulöpinätarinat. Jännitys alkaa heti ensimmäiseltä sivulta ja jatkuu koko kirjan läpi tasaisen kiinnostavana. Ehkä juurikin sen takia tämä ei tuntunut Stephen Kingin kirjoittamalta. Kirjasta puuttui se hänelle ominainen kertaräjähdys pelottavuuden ja jännityksen suhteen. Teksti on sujuvaa, helppoa ja osaa pitää lukijan mielenkiintoa yllä jättämällä liialliset yksityiskohtien kuvaukset pois (elleivät ne tietenkin ole tarinan kannalta oleellisia). Tämä on täydellistä matkalukemista, kuluttaa aikaa mutta ei vaadi suuria ponnisteluja ymmärtämiseen.

Ote takakannen tekstistä:
Puhelin soi. Uskallatko vastata? ...King luo eteemme pelottavan vision siitä, mitä tapahtuisi, jos meille niin elintärkeä teknologia kääntyisikin meitä vastaan. Entäpä jos puhelimesi tuhoaisi aivosi ja tekisi sinusta alkukantaisen pedon? Stephen Kingillä ei ole matkapuhelinta.

5 kommenttia:

  1. Hieno kuva=) Itse olen nuorempana lukenut muutamia ja katsonut leffoja..ja vieläkin näen painajaisia. =o/ Hyvin olet analysoinut tuotantoa. On tuo 3000 kirjaa jo sellainen luku että huh.
    T.äippä

    VastaaPoista
  2. Tuo kuva on Norjasta Jäämeren rannalta pari vuotta sitten otettu. Alottelijan tuurilla halppiskameralla :) On tuossa 3000 kirjassa se huono puoli että hyviä kirjoja on koko ajan vaikeampi löytää!

    VastaaPoista
  3. Mutta onneksi maailmassa on kuitenkin niin paljon kirjoja=))) ja lisää tulee jatkuvasti. Itselläni tällä hetkellä aika kiva kirja menossa:Tarinoita maaiman lapsuudesta Ted hughes erittäin lumoavaa runoutta ja viisutta, suosittelen.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Kulje tyynenä melun ja kiireen keskelläja muista mikä rauha onkaan hiljaisuudessa.Pysyttele hyvissä väleissä kaikkien kanssa,niin pitkään kuin se alistumatta on mahdollista.

    Puhu totuudesta hiljaa ja selkeästi ja kuuntele toisia, sillä kaikilla on tarinansa.Karta äänekkäitä ja riidanhaluisia,sillä he ovat kiusana hengellesi.

    Jos vertaat itseäsi muihin,niin älä tule turhamaiseksi tai katkeraksi,sillä aina on ja tulee olemaan suurempiaja pienempiä persoonallisuuksia kuin sinä.

    Iloitse suorituksistasi,samoin kuin suunnitelmistasi.Ole kiinnostunut omasta urastasi,vaikka se olisi vähäpätöinenkin.Se on kuitenkin vankka kiinnekohtaaja vaihtelevissa kohtaloissa.

    Ole varovainen liikeasioissa,sillä maailma on kieroutta täynnä- älä silti sulje silmiäsi hyveiltä.Monet ponnistelevat korkeisiin päämääriinja elämä on täynnä sankaruutta.

    Ole oma itsesi,äläkä pelkää olla hellä.Älä suhtaudu kyynisesti rakkauteen,sillä kaiken arkipäiväisen roudan keskeltäse nousee kuin ruoho- tuoreena joka kevät.

    Ota opiksesi vuosien neuvoista, luovu sopuisasti nuoruuden leikeistä.Paljon turhaa pelkoa syntyy väsymyksessäja yksinäisyydessä.

    Ole sovussa luojasi kanssa,millaiseksi hänet sitten kuvitteletkin.Ole sovussa sielusi kanssa,olkoot ponnistelusi ja toiveesi mitkä tahansa.

    Maailmassa on paljon petosta, riistoaja särkyneitä unelmia,mutta se on sittenkin Kaunis Maailma.

    (tuntematon)

    VastaaPoista